Američki teniser Frensis Tijafo plasirao se u polufinale US opena. Pobedio je Rusa Andreja Rubljova sa 3-0 u setovima.

Tijafo je savladao Rubljova posle nešto više od dva i po sata igre, po setovima – 7:6(3), 7:6(0), 6:4. Amerikanac je time pokazao da pobeda u četvrtfinalu protiv Rafaela Nadala nije došla tek tako i da je ozbiljan kandidat za titulu u Njujorku.

Oba tenisera su dobro servirala u prvom setu, ali brejk lopti je bilo – Tijafo je spasao dve u petom gemu, a onda propustio jednu u 11. Uspeo je zatim da spasi i set loptu, a u taj-brejku je bio dominantan izgubivši samo tri poena.

U drugom setu servisi su dominirali i viđeno je tek jedno izjednačenje, da bi Rubljov potpuno „potonuo“ u taj-brejku i izgubio ga sa nulom.

Bio je blizu Rus u oba seta, opravdano se nadao u trećem, ali… Tijafo je pritiskao. Nije iskoristio dve brejk lopte u trećem gemu, ali jeste prvu u sedmom – za tek prvi brejk u celom meču. Uspeo je da uz dosta problema potvrdi brejk, spasavši dve brejk lopte, na opšte oduševljenje punog stadiona „Artur Eš“.

Nedugo zatim je dokusurio Rubljova i zasluženo se plasirao u prvo Grend slem polufinale u karijeri.

Dvadesetčetvorogodišnji Tijafo će u polufinalu igrati sa pobednikom meča Siner – Alkaras, dok se u drugom duelu sastaju Rud i Hačanov.