Reprezentacija Srbije u američkom fudbalu ugostiće nacionalni tim Švajcarske 23. oktobra na Sportskom centru “Pampas” u Donjoj Trnavi kod Kragujevca u drugoj utakmici novog ciklusa Evropskog prvenstva. Srbija je 08. oktobra u Behrn Areni u Orebru odigrala tesnu i neizvesnu utakmicu protiv reprezentacije Švedske. Posle ogromne borbe Orlovi su bili poraženi rezultatom 21:14.

Utakmica u nedelju počinje u 13.00 časova. Srpska asocijacija američkog fudbala poziva sve ljubitelje američkog fudbala u Srbiji i okruženju da dođu na stadion i da podrže nacionalni tim u borbi za novi plasman reprezentacije Srbije. Američki fudbal igra se u Srbiji od 2003. godine. Reprezentacija Srbije trenutno zauzima 7. mesto u Evropi prema rang listi IFAF (Internacionalne federacije američkog fudbala).

reprezentacija-srbije-americki-fudbal-srbija-protiv-svajcarske-2022
Foto: SAAF / J.V.

Srbija je igrala već tri puta protiv reprezentacije Švajcarske i sva tri puta Orlovi su izašli kao pobednici. 2012. godine Srbija je prvi put igrala protiv Švajcarske i tada su Orlovi u gostima pobedili rezultatom 20:14. Tim uspehom naša reprezentacija je prešla u viši – B rang. Nakon toga, 2014. godine, Orlovi su u Vinterturuna odigrali prijateljsku utakmicu protiv Švajcarske i slavili rezultatom 0:17. Na Evropskom B prvenstvu 2016. godine Srbija je ponovo savladala Švajcarska sa 0:17 u polufinalu. Time se Srbija izborila ulazak u finale i osvojeno drugo mesto.

Selektor i glavni trener reprezentacije Srbije Bret Morgan je nakon završenog mini kampa odredio spisak igrača koji će obući nacionalni dres i odigrati utakmicu protiv Švajcarske.

https://www.instagram.com/p/Cj52_lSsA3m/

Pored Breta Morgana, u stručnom štabu su i: Keary Iarussi RGC (Run Game Coordinator), Devin Pettenger RB/VC (Running Backs Coach/Video Coordinator), Wesley Mota DC/LBC (Defensive Coordinator/Line Backers Coach), Patrik Asen DL, Željko Novak WR (Wide Receivers Coach), Petar Vitorović OL (Offensive Line Coach), Vladimir Uzelac TE (Tight End Coach), Ivan Nedeljković DB (Defensive Backs Coach), Vladislav Petković ILB (Inside Linebackers Coach), Srđan Stanojev KC/STC (Kicker Coach/Special Teams Coordinator), JB Mc Cari (DB assistant coach) i Danilo Mijušković QC (Quality Control Coach).

Direktor reprezentacije Srbije Vukašin Simonović je pred utakmicu sa Švajcarskom poslao poruku ohrabrenja navijačima i igračima u američkom fudbalu.

– Još jednom je naš sport pao u drugi plan. Reprezentacija je važnu utakmicu trebalo da igra na stadionu Čika Dača u Kragujevcu. Došlo je do promene koja nas je sve zabolela, ali i dodatno motivisala. Utakmica protiv Švajcarske biće odigran na Sportskom centru Pampas u Donjoj Trnavi. Na nama je da pružimo maksimum i da ispunimo tribine. Ovom prilikom pozivam sve ljubitelje američkog fudbala, ali i sporta uopšte, da budu uz našu ekipu, našu reprezentaciju, da ispunimo tribine do poslednjeg mesta. Da budemo uz momke koji ginu za dres sa državnim grbom i ostavljaju svoje srce na terenu – poručio je Simonović.

Prenos utakmice između reprezentacija Srbije i Švajcarske možete pratiti putem OVOG linka.

Naslovna fotografija: Jonas Domfors