Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi, odmah je reaogovao i poručio da će Lazar Samardžić umesto Nemačke igrati za Srbiju.

Fudbalere Srbije u subotu na „Marakani“ očekuje meč sa Švedskom, a tri dana kasnije sledi meč sa Norveškom u gostima.

U ekipi se nalaze dvojica debitanata, Srđan Babić i Stefan Mitrović, dok je Piksi otkrio i da je razgovarao sa Lazarom Samardžićem.Momak srpskog porekla rođen je u Berlinu, prošao je sve mlađe selekcije Nemačke, a našao se i na poslednjem spisku njihove mlade reprezentacije.

– Što se tiće Lazara Samardžića iz Udinezea bio sam tamo da bih pogledao njega. Imali smo telefonski razgovor, početkom septembra, objasnio sam mu koje su namere i želje. U razgovoru sam primetio da nije bilo dileme da li će izabrati Nemačku ili Srbiju. Dogovor je da u sledećem ciklusu, u martu 2023. godine, ako bude ovako nastavio da igra, da bude i na spisku Srbije, da debituje. Na svima njima je da izaberu, ako već imaju izbor, da izaberu jednu ili drugu stranu. To su igrači sa srpskim imenima i prezimenima i za mene tu nema dileme – kazao je selektor Stojković.

Potom je i objasnio detaljno kako on lično vidi ovog 20-godišnjeg vezistu.

– On je član Udinezea, igra u jednoj od najjačih liga. Lazar poseduje potencijal, kvalitete, ima izvanrednu levu nogu i pregled igre. Primetio sam, ne samo u ovoj poslednjoj utakmici, već i duži period, da zaslužuje pažnju. Voli da ima posed lopte, ofanzivan je igrač, tek je na početku karijere, talentovan je.  Nema tu neke velike filozofije i ne treba praviti neke naslove… Važno je da su opredeljeni da igraju za Srbiju i treba misliti na budućnost. U prošlosti smo ostajali bez nekih igrača, verovatno smo bili nemarni, da ne pominjem imena… To je sve život, ne želim da pravim neke greške u startu, a da imamo sve na dlanu. Na meni je da uputim poziv, da u nekoj proceni pokažem da nam je stalo. A na njima je da odluče – jasan je Piksi.

Lazar Samardžić igra na poziciji ofanzivnog veznog. Ponikao je u mlađim kategorijama Herte gde je bio kapiten. Potom je prešao u Lajpcig, a prethodnog leta postao je član Udinezea. Ove sezone počeo je sve redovnije da igra i na sedam mečeva postigao je dva gola.  Inače, nedavno je rekao da se više oseća kao Nemac nego kao Srbin.