Klaudija Teni, kongresmenka i kopredsedavajući član srpskog kokusa, uputila je pismeni zahtev državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i drugim američkim zvaničnicima. U njemu je zahtev da se Novaku Ðokoviću dozvoli nastup na US Openu pod „izuzećem od nacionalnog interesa“.

Prošle nedelje je kompanija Sports Management u vlasnistvu Nebojše Jovanovića, uz konsultacije sa Srpsko Američkom Glasačkom Alijansom (SAVA) i političkim strategom dr. Olgom Ravasi, pokrenula političku inicijativu, kako bi se Novaku Ðokoviću dozvolilo da učestvuje na US Openu, tj. da nesmetano doputuje u Ameriku.

U komunikaciji sa kongresmenkom Teni, kao i sa drugim američkim zvaničnicima, upravo je bilo reči o konsolidovanju zahteva na osnovu pravne klauzule, tj. Predsedničke Proklamacije 10294 od „nacionalnog interesa“. Ona dozvoljava izuzeće pojedinim stranim državljanima od postojećih Kovid-19 protokola, ako se to smatra američkim nacionalnim interesom.

Kongresmenka Teni se upravo poziva na istu klauzulu i u svom zahtevu navodi da je US Open vitalan turnir koji spaja sport i međunarodnu diplomatiju i ima veliki ekonomski uticaj, jer donosi godišnji prihod od milijardu dolara.

– Sprečiti Novaka Ðokovica da se takmiči na US Openu umanjuje diplomatsku i ekonomsku vrednost turnira. To je bez ikakvih beneficija za sigurnost i javno zdravlje – ističe se u pismu.

Kao republikanka iz savezne države Njujork, Teni je već dugo pobornik ukidanja Kovid-19 protokola i mandata za vakcine i maske. Smatra ih ličnim i slobodnim izborom svakog pojedinca.

Ona navodi da US Open sam po sebi nema na snazi ni jedan kovid mandat za sportiste, niti za gledaoce, te da je jedina prepreka za Novakovo učešće upravo mandat donet od strane predsednika SAD Džoa Bajdena.

Teni smatra da kovid mandat uspostavljen od strane administracije diskriminiše nevakcinisane igrače koji su strani državljani. Kažnjava ih jer su izabrali da se ne vakcinisu ili javno iznesu svoj status. Naglašava da američki teniseri nesmetano mogu da učestvuju nevakcinisani.

Kongresmenka Teni navodi da je to dupli standard koji nema veze sa javnim zdravljem, već sa kontrolom i politikom.