Više od 28.000 Saudijki prijavilo se za 30 mesta mašinovođa, nakon što je ta zemlja dozvolila ženama da se bave tim zanimanjem. Španska kompanija „Renfe“ saopštila je da su se, u samo mesec dana nakon što je oglas objavljen, na hiljade kandidatkinja prijavilo se da voze „metak-vozove“ na liniji između dva najsvetija islamska mesta – Meke i Medine. Kompanija „Renfe“ je odgovorna za rukovođenje brze železnice u toj arapskoj kraljevini.

Kandidatkinje su između 22 i 30 godina starosti. Oko 14.000 njih je prošlo prvu fazu testova. Mašinovođe će biti izabrane nakon godinu dana plaćene obuke koja počinje 15. marta.

Saudijska Arabija je dozvolila ženama da voze automobile 2018. i da putuju u inostranstvo bez muškog staratelja 2019. godine. Prošle godine su mediji takođe preneli da same ili razvedene, kao i udovice, mogu da žive bez muškog staratelja ili njegove dozvole.

Iako je proteklih godina bilo pomaka na polju ženskih sloboda, žene i dalje žive pod velikim ograničenjima u odnosu na muškarce.

Leave a Reply