Za sve ljubitelje kultnog naučno-fantastičnog romana Kazua Išigura pod nazivom „Never Let Me Go“ imamo divne vesti. Naime, američki pretplatni kanal FX, koji posluje unutar kompanije Walt Disney, najavio je televizijsku adaptaciju ovog sjajnog književnog ostvarenja. Biće emitovana isključivo na kanalu Hulu.

Objavljen 2005. godine, „Never Let Me Go“ jedan je od Išigurovih najpoznatijih i najhvaljenijih romana. Smešten u Britaniji tokom 90-ih, ovaj roman fokusira se na tri prijatelja iz detinjstva: Keti, Tomija i Rut, piše Indie Wire.

Odgajani u misterioznom internatu Hejlšam, njih troje su klonovi stvoreni da bi zdravo odrastali i jednog dana svoje organe dali svojim pravim dvojnicima. Pomireni sa svojom sudbinom, njih troje se zbližavaju. Međutim, međusobni sukobi i ljubomora unutar ovog ljubavnog trougla narušavaju njihov odnos. To ih progoni sve do kraja njihovih kratkih, žrtvovanih života.

Roman je 2010. već doživeo vrlo uspešnu filmsku adaptaciju u režiji Marka Romaneka, po scenariju Aleksa Garlanda.

U njoj su tri glavna lika maestralno dočarali Keri Maligan, Kira Najtli i Endru Garfild. Ono što je zanimljivo jeste da će se Garland naći i u ulozi izvršnog producenta pomenute serije, koja ima istu postavku. Ipak, naizgled se fokusira na potpuno drugačiji skup likova i drugačiji žanr. Dok bi se originalna knjiga najbolje mogla opisati kao romantična tragedija sporog ritma, FX svoju seriju opisuje kao triler.

Vajola Pretedžon predvodi glumačku postavu u ulozi Tore – tinejdžerke klona koja je pobegla iz internata. Kad se nađe u spoljnom svetu, ona pokreće niz događaja koji će izazvati revoluciju kod potlačenih klonova. U seriji će zaigrati i Trejsi Ulman, Keli Mekdonald, Ajša Hart, Spajk Fern, Šanika Okvok, Geri Bidl, Kvami Odum, Suzan Braun, Kira Čens i Edvard Holkroft.

Pilot za seriju „Never Let Me Go“ napisala je Melisa Ikbal, koja je takođe i izvršni producent serije, dok je režija poverena Marku Mandenu.

– „Never Let Me Go“ je moderni klasik naučne fantastike koji su Melisa Ikbal i kreativni tim briljantno prilagodili za FX kao dramu. Ona istražuje pravovremene i uznemirujuće teme o životu i etici tehnologije – rekla je predsednica FX Entertainment-a Đina Balian.

Išigurov najnoviji roman „Klara i sunce“, objavljen prošle godine, dobio je pohvale kritike. Išigura je takođe napisao scenario za ovogodišnji film „Living“. U pitanju je adaptacija kultnog Kurosavinog filma „Ikiru“ sa Bilom Najem u glavnoj ulozi.