– Kada poznavaoci domaćeg fudbala nabrajaju najbolje jugoslovenske i srpske fudbalere, po običaju izgovaraju uvek istih deset, dvadeset imena… Nama je cilj da se posle našeg filma „Najbolji golman na svetu“ ta lista promeni. Da njoj bude dodato još jedno ime, Petar Radenković – kaže autorka dokumentarnog filma Najbolji golman na svetu, Katarina Sinđelić.

– Nama je želja da svi saznaju ko je i ko je nekada bio Radi, da to bude pitanje i u testu opšte kulture i da odgovor svima bude lak – napominje Sinđelićeva.

Nju je Udruženje sportskih novinara Srbije dve godine za redom nagradilo priznanjem Televizijski poduhvat godine za dokumentarne serijale – „Kako postati kraljica“ i „Veliki poduhvat“ – 100 godina vaterpola u Srbiji.

Režiju ovog dokumentarnog filma potpisuje Vladimir Kurćubić, reditelj. Kurćubić je, između ostalih, i režirao priznati, popularni i nagrađivani dokumentarac „250 stepenika“.

Najbolji-golman-na-svetu-film-2022
Foto: PGM

– Sve što bih vam sada rekao o filmu bilo bi otkrivanje sadržaja i svih uzbuđenja koje ovaj film donosi. Sačekaćemo da pogledate film i da doživite sve ono što smo mi, autorska ekipa, iskusili na ovom putovanju sa Petrom kroz njegov neverovatan život u poslednje četiri godine – ističe reditelj Kurćubić, popularni Joja.

Čitanje sinopsisa filma, kao i gledanje trejlera, svakako otkriva da se u „Najboljem golmanu na svetu“ pojavljuju najveće zvezde nemačkog fudbala. To su Franc Bekenbauer, Sep Majer, Uve Zeler… Tu je i najpoznatiji svetski dirigent Zubin Mehta, kao i mnoga druga velika imena koja govore o Radenkoviću.

– Ponosni smo na sve sagovornike u ovom filmu. Zanimljivo je to da smo do njih relativno lako dolazili. Bilo je dovoljno da nabavimo njihov kontakt, pozovemo ih i kažemo da snimamo film o Radiju. Kao po dogovoru, svi do jednog su nam odmah odgovarali – Hoćemo da učestvujemo, dođite da me snimite… – otkriva Joja.

– Znate, snimanje ovog filma je bilo jako specifično, obojeno tom srećnom zvezdom koja je oduvek pratila Petra. Film se ponašao kao biće za sebe. Nismo mogli da ga završimo dok sam film nije odlučio da je sada stvarno vreme za prikazivanje – kaže uz osmeh Sinđelićeva.

Najveća zvezda ovog filma je svakako sam Petar Radenković.

– Upoznao sam Katarinu pre više od četiri godine kada me je intervjuisala za jedan serijal o fudbalu. Priznala mi je tada da je zatečena mojom biografijom. Posle samo nekoliko dana od našeg prvog susreta pitala me je da li bih želeo da ona i njen tim naprave dokumentarni film o meni. U životu sam se uvek oslanjao na intuiciju, na instikt… Odmah sam rekao DA, iako su me pre toga kontaktirale i neke druge produkcije kojima sam govorio NE. Osetio sam da je to ta ekipa, moja ekipa – poručuje ovaj neverovatni 88-godišnjak.

Premijera dokumentarnog filma „Najbolji golman na svetu“ zakazana je za 28. septembar u MTS dvorani u 20 časova.