Međunarodni festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma “Sedam veličanstvenih” večeras je otvoren. Otvorila ga je projekcija ostvarenja “Film sa balkona” u prisustvu istaknutog poljskog autora Pavela Lozinskog.

Na otvaranju osnivač i direktor festivala Zoran Popović je istakao da se svi večeras nalaze na mestu gde se slavi ono što se zove umetnost filma. Dodao da je „jedan divni Beograđanin koji živi u Kopenhagenu Tue Stin Miler zadužen je za selekciju naših filmova”.

– Divno je da vas sve vidim u sali večeras. Obećavam da ćete imati priliku da odgledate sedam izuzetnih filmskih iskustava, plus još jedan dodatni film. Na velikom platnu, gde filmovi i treba da budu viđeni – rekao je Miler i najavio sa Zoranom Popovićem gosta – reditelja Pavela Lozinskog, autora ostvarenja “Film sa balkona”.

U “Filmu sa balkona” poljski reditelj zaista snima ljude, susede sa svoje terase. Sa njima spontano ulazi u razgovore, ne bi li mu se oni ispovedali pred kamerom.

Autor je izgradio jedan mikrokosmos i mozaik likova koji šetaju ispod njegovog balkona. Publika ne vidi lice reditelja/snimatelja, već samo sluša glas dok on priča sa prolaznicima.

Publika je uživala u 100 minuta ove vrste filma koji ima izraženu dinamiku. Svi likovi se smenjuju dosta brzo, od dece do bake i deke, i uglavnom retko ko se pojavi dva puta. Svi kao na pokretnoj traci prolaze i odlaze svojim životima.

Festival će ugostiti i druge autore među kojima su Pera Puđbert, Ilijan Metev, Niasa Ni Kinon, Dejvid Rejn, Andreas Horvat. Oni će do 21. septembra dolaziti na susrete sa publikom. U prostorima MTS Dvorane publika će imati prilike gleda osam ostvarenja najbolje evropske produkcije. Sastavni program od sedam filmova ove godine dopunjen je specijalnom projekcijom.

Na zatvaranju će biti prikazan dokumentarac “Matter Out of Place” austrijskog reditelja Nikolausa Gejrhaltera. Specijalna projekcija filma “Zaborav” (2008) biće održana u znak sećanja na nedavno preminulu holandsku umetnicu Hedi Honigman. Film je sniman u glavnom gradu Perua – Limi, rodnom mestu velike autorke.

Ovaj festival ima i ekskluzivnu priliku da prikaže film “Mladi Platon”, neposredno pred njegovu američku bioskopsku premijeru.

Proslavljeni irski par Niasa Ni Kinon, rediteljka i Dejvid Rejn, producent, dolaze u Beograd samo na tri dana i odavde lete u Njujork.

Prethodni film “In loco parentis” ove irske rediteljke bio je planetarni hit, posebno uspešan u Americi, a prikazan je i na festivalu “Sedam veličanstvenih” 2017. godine.

Najznačajnija evropska autorka posvećena ekskluzivnim pričama o svetu umetnosti, holandska rediteljka Uke Hogendejk svojim filmom “Blaga Krima” predstavlja dramatična dešavanja iza blistavih muzejskih eksponata.

Mladi autor Ilijan Metev dolazi sa novim filmom “Jedna provincijska bolnica” koji je upravo imao premijeru i bio nagrađen na velikom festivalu u Karlovim Varima.

Autor engleskog stila dolazi na kratko iz Londona da predstavi jedno od najekskluzivnijih i najhrabrijih ostvarenja u savremenom evropskom filmu.

Reditelj Pera Puđbert je osvojio Španiju poetskom pričom “Vetar koji nas pokreće” o lepoti i moći prirode, a Andreas Horvat uvodi u prostor kao iz snova u svom filmu bez reči “Zoo Lockdown”.