Kada „kralj horora“ kaže da je nešto ili neko strašan, onda je bolje obratiti pažnju. Stiven King, autor remek-dela kao što su Keri, „Mračna kula“ i „Isijavanje“ izneo je svojevremeno jednu prilično smelu tvrdnju. On je, naime, rekao da je jedan zloća iz romana o Hariju Poteru „najveći izmišljeni negativac“ još od Hanibala Lektera.

Ako ne znate ko je Hanibal Lekter, savetujemo da obavezno pogledate film „Kada jaganjci utihnu“ iz 1991. godine. Ovog lika na neponovljiv način tumači Entoni Hopkins, ali i pročitate istoimeni roman Tomasa Harisa koji je Džonatan Demi adaptirao za veliko platno, Unilad.

No, da se vratimo na našu temu. Stiven King je 2003. godine dobio poziv od urednika magazina Entertainment Weekly da napiše kritiku pete knjige iz serijala o Hariju Poteru, „Hari Poter i Red feniksa“. U svojoj recenziji romana, slavni pisac je rekao da je najbolja stvar u vezi nje lik Dolores Ambridž.

– Nežno nasmejana Dolores Ambridž, sa svojim devojačkim glasom, licem nalik žabi, i stisnutim debeljuškastim prstima. Najveći je izmišljeni negativac još od Hanibala Lektera. Svi se sećamo veoma strašne nastavnice u školi. One nas je toliko plašila da bi već na putu do škole osećali strah u kostima i molili boga da se ne naljuti na nas. Mi okrećemo strane knjige u nadi da će jedna takva osoba na kraju dobiti ono što zaslužuje. Ali i u sve većem strahu od toga šta će sledeće da uradi, jer učitelj koji je sposoban da zabrani Hariju Poteru da igra kvidič je sposoban za bilo šta – rekao je King.

Dolores Ambridž je u filmu „Hari Poter i Red feniksa“ sjajno tumačila Imelda Stonton.

Prema sajtu Harry Potter Wiki: „Njeno vreme u Hogvortsu karakterisala je njena okrutnost i uvredljivo kažnjavanje učenika. U školi je postala poznata po svom mešanju u sve i snishodljivosti zbog kojih ju je većina učenika i nastavnika prezirala.“

Kinga su takođe pitali da li je „Red feniksa“ dobar kao druge knjige o Hariju Poteru.

– Ne, ova je zapravo dosta bolji roman. Njegov ton je mračniji, što ima neočekivani, ali veoma prijatan efekat da duhovitost i crni humor Roulingove zasijaju još svetlije.