Izložba slika Andreja Belića „Plameni ljubimci“ predstavlja harizmatične i fantastične figure životinja. Biće otvorena 25. avgusta i trajaće do 15. septembra u Bioskopu Balkan.

– O kontekstima radova govore i nazivi slika. To su „Beli pas koji misli da je zmaj“, „Svetlo-plavi pas koji misli da je zmaj“, „Pas čiji se otac zvao zmaj“, „Mladi zmaj koji juri slavu“, „Plavi lav koji zavija“, „Ponosni jednorog“, „Crvena limbo mačka sa diskutabilnim talentom“, „Retki leopard sa plavim pegama“ – piše u opisu izložbe.

Izložbu „Plameni ljubimci“ organizuje Fondacija „Saša Marčeta“. U propratnom tekstu istoričarke umetnosti Ane Popović Bodroža komentarisala je dela ovog umetnika. Kaže da je „slikar i u životu okružen desetinama ljubimaca sa kojima ima posebno brižan odnos“.

izlozba-Plameni-ljubimci-2022
Foto: Promo/Andrej Bjelić

 

– Naziv izložbe, tako, nije „životinje“ ili „zveri“, već, zapravo, „ljubimci“. Tj. odomać životinje, u nekoj meri pripitomljene i bliske ljudima čak i kada su zapravo iz sveta divljih ili mitskih bića. Sa onom dozom simpatije i empatije koja ih čini dragim, poželjnim figurama – ocenila je Popović Bodroža.

Prema njenim rečima, iako „poneke od figura duguju svoje polazište predstavama i grafizmu viđenim u evropskoj heraldici (zmaj, jednorog), zapravo su veoma udaljene od tradicije animalističke umetnosti zapadne Evrope. Mogo su bliže estetskim kodovima i damarima afričkih i vanevropskih civilizacija“.