Četvrti festival angažovanog etnografskog filma „Vizantrop“ biće održan od 7. do 11. septembra u Društvenom centru „Krov“ u Beogradu.

– Na festivalu će biti prikazana najnovija ostvarenja svetske i domaće produkcije. Bave najaktuelnijim pitajima, od ugrožavanja biodiverziteta u urbanim i ruralnim krajevima, preko građanskog i studentskog aktivizma, ženskom stvaralaštvu i rodnim identitetima i mnogo drugih tema koje su svojstvene angažovanom etno filmu – saopštio je „Vizantrop“.

Festival će 7. septembra u 19 sati otvoriti direktor festivala Relja Pekić. Zatim sledi prikazivanje kolumbijskog dokumentarnog filma „Beniciov san“. Delo intimno sagledava živote trojice društvenih lidera u jednom od regiona Kolumbije u kome su prisutni ilegalna ekonomija i oružani sukobi.

– Osim takmičarske i informativne kategorije u okviru specijalnih programa, kroz različite tribine predstavićemo rad različita udruženja. To su „Bela čaplja“, „Solidarna kuhinja“ i „Društveni centar Začin“. Oni se bave raznolikim solidarnim akcijama i pokretači su društvenih promena u Beogradu – kaže se u saopštenju.

Ulaz na festival angažovanog etnografskog filma „Vizantrop“ je slobodna.