Priča se da će se Berghain zauvek zatvoriti do kraja 2022. godine. O zatvaranju ove poznate berlinske institucije, otvorene od 2004. godine, počelo je da se priča nakon zatvaranja klupske izdavačke kuće i booking agencije „Ostgut Ton“.

Prema Faze Magazinu, „konačni kraj“ Berghaina doći će do kraja godine, kako tvrdi nekoliko izvora iz kluba.

– Berghain se zauveek zatvara – konačni kraj će doći ove godine – navodi jedan izvor.

– Jedan od osnivača već je isplaćen i navodno se seli na imanje u Brandenburgu. Ostalima jednostavno više „ne ide“ i imaju druge životne planove na umu – naveo je drugi izvor.

EXIT upravo duplirao listu izvođača za No Sleep vikend

Magazin Faze dodaje da mesto nakon zatvaranja neće preuzeti druga organizacija noćnog života.

– U ovom slučaju postoje različiti koncepti, na primer prepuštanje kluba mlađima ili prodaja drugom operateru. Očigledno, to nije poželjno.

Prema izvoru, Berghainovo „poglavlje bi konačno trebalo biti zatvoreno“ bez daljnjih interakcija kluba. Mesto ne bi nastavilo da postoji kao umetnička lokacija kao što je bilo tokom pandemije.

Ovo nije prvi put da su u muzičkom svetu kružile glasine o zatvaranju Berghaina. Ali nakon što je interna booking agencija Ostgut Bookings nedavno najavila zatvaranje, pojavila su se nagađanja je li ovo zaista kraj 18-godišnjeg rada kultnog mesta. Ostgut Bookings bit će poslednji ogranak Berghainova brenda Ostgut koji će se zatvoriti. Diskografska kuća Ostgut Ton zatvorila se ranije ove godine nakon izdavanja rođendanske kompilacije imprinta „Funfzehn +1“.

Berghain je prvi put otvoren pod imenom Ostgut 1998. godine. Kasnije su ga osnivači Mikel Teufele i Norbert Torman 2004. godine pretvorili u tehno klub. Svetski poznati klub trenutno ima preko 250 zaposlenih i desetak rezidenata.