Rukopis i crteži „Malog princa“ ove nedelje prvi put putuju u Francusku u okviru izložbe o legendarnom autoru ovog dela,  Antoanu de Sent Egziperiju.
Ovaj pilot napisao je svoju voljenu priču o vanzemaljskom princu i njegovim putovanjima među zvezdama dok je bio u egzilu u Sjedinjenim Državama 1942. godine, nakon što je pobegao iz Francuske nakon nacističke invazije.
Sledeće godine je napustio SAD da bi se borio na severnoafričkom frontu, ostavljajući rukopis svojoj ljubavnici, novinarki Silviji Hamilton, koja ga je prodala biblioteci i muzeju Morgan 1968.
mali princ

pixabay

Prva poseta Malog princa u Parizu deo je izložbe „Upoznavanje Malog princa“ u Muzeju dekorativne umetnosti. Među izloženim blagom su originalni akvareli asteroidnog doma glavnog junaka i heroja koji u dugačkom kaputu sa crvenim reverima, prenosi AFP.
mali princ

pixabay

Sent-Egziperi je nestao tokom misije preko Mediterana u julu 1944, da nikada nije saznao za svetski uspeh njegove knjige, koja je objavljena samo u SAD.
Izložba pokazuje koliko je priča bila u stvaranju, uz pismo njegovoj budućoj supruzi 1930. godine u kome on iznosi svoju ideju o „detetu koje otkriva blago i postaje melanholično“.
Takođe vidimo šta je ostalo „u montaži“ likovi među kojima su puž, sakupljač leptira i stari par koji juri princa iz doma. Ili odbačeni početak u kome narator priznaje da ne zna da nacrta avion.

Leave a Reply