Naučnici su otkrili ostatke ogromnog prastarog krokodila sa delimično svarenom bebom dinosaurusa u stomaku. Potvrđeno je da su ostaci životinje-ubice stari oko 93 miliona godina, pronađeni u Kvinslendu, pripadali vrsti krokodila. Krokodil je, pretpostavlja se, bio zahvaćen velikom poplavom, zbog koje je verovatno bio zatrpan, i uginuo je nedugo posle poslednjeg obroka. Životinja koja je dobila ime confractosuchus sauroktonos, imala je dužinu oko 2,5 metara, rekli su naučnici.

Prvi fosili neobičnog stvorenja prvi put su otkriveni 2010. godine, i prve studije su otkrile kosti malog dinosaurusa veličine kokoške u njegovim crevima. Gmizavac je bio neidentifikovani ornitopod, što je grupa dinosaurusa biljojeda srednje i krupne veličine. Delimično svareni dinosaurus je, procenjuje se, bio težak oko kilogram do 1,7 kilograma.

Naučnici kažu da je sačuvano „zapanjujućih” 35 odsto krokodila, uključujući skoro celu lobanju sa regularno raspoređenim zubima, iako su nedostajali rep i zadnji ud.

Potvrđeno je da su ostaci životinje-ubice stari oko 93 miliona godina, pronađeni u Kvinslendu, pripadali vrsti krokodila.

Krokodil je verovatno bio zahvaćen velikom poplavom, zbog koje je verovatno bio zatrpan, i uginuo je nedugo posle poslednjeg obroka, smatraju naučnici.

Profesor Met Vajt sa novim otkrićem
fosil krokodila i dinosaurusa

youtube/printscreen

Životinja koja je dobila ime confractosuchus sauroktonos, imala je dužinu oko 2,5 metara, rekli su naučnici.

Prvi fosili neobičnog stvorenja prvi put su otkriveni 2010. godine, i prve studije su otkrile kosti malog dinosaurusa veličine kokoške u njegovim crevima.

Gmizavac je bio neidentifikovani ornitopod, što je grupa dinosaurusa biljojeda srednje i krupne veličine. Delimično svareni dinosaurus je, procenjuje se, bio težak oko kilogram do 1,7 kilograma.

Naučnici kažu da je sačuvano „zapanjujućih” 35 odsto krokodila, uključujući skoro celu lobanju sa regularno raspoređenim zubima, iako su nedostajali rep i zadnji ud.

„U prvom skeniranju 2015. godine, primetio sam da je kost koja je bila zakopana, i koju smo našli, izgledala kao kokošja kost, i odmah pomislio da je to dinosaurus”, objasnio je Džozef Bevit, koautor studije.

„Reč je o stvorenju koje nikada nije viđeno”, dodao je dr Bevit.

Uz dalju analizu korišćenjem 3D digitalnih skeniranja visoke rezolucije i specijalizovanih rendgenskih snimaka tokom narednih nekoliko godina, istraživači su mogli da otkriju ubedljivije detalje o divovskom krokodilu i njegovom plenu dinosaurusa.

Na osnovu analize ostataka dinosaurusa, istraživači kažu da postoje jasni dokazi o tome da je krokodil pojeo dinosaurusa, jer je jasno da je plen rasparčan i da su mu kosti fragmentirane, što ukazuje na način hranjenja koji je prisutan kod današnjih krokodila.

 

Leave a Reply