Da li vam se dešava da dan deluje prekratko? Ili ste potpuno zaboravili na neku obavezu, i rok vam sada visi nad glavom? Kako bismo povećali svoju produktivnost i izbegli ovakve situacije, neophodna je bolja organizacija vremena. Pitanje je, kako?

1. Odredite prioritete

Ključna stvar za bolju organizaciju dana je određivanje prioriteta. Podelite svoje obaveze prema njihovoj važnosti i urgentnosti. Najbolje je koristiti se kriterijumima: važno i hitno, važno i nije hitno i ostale. Na ovaj način moći ćete da sortirate svoje zadatke i bolje isplanirate svoj dan.

2. Nabavite planer

Nije važno da li ćete planove evidentirati u digitalnoj formi ili ste tip koji više voli rokovnike. Napravite različite odeljke, kao što su dnevne i nedeljne obaveze, finansije, posao…
Nekoliko puta u toku dana proverite dokle ste stigli sa dnevnim obavezama, kao i da li ste nešto zaboravili. Najefikasniji način za organizaciju obaveza su tzv. TO DO liste. Uveče ispišite šta sve treba završiti u toku narednog dana. Kako neku stavku završite, štiklirajte je. Pored toga što je ovaj metod vizuelno jednostavan, dobar je i za podizanje motivacije nakon svake izvršene obaveze.
Važno je da u sastavljanju ovih lista ostanete realni, jer preambiciozne stavke, koje je teško ispuniti, učiniće da se osećate loše. Na primer, ukoliko želite da više vremena posvetite čitanju, ubeležite da ćete svaki dan pročitati 10 strana knjige, ne da ćete pročitati knjigu svaka dva dana.

obaveze, to do lista, organizacija

pixabay

3. Multitasking je prevaziđen

Multitasking je kovanica nastala kao opis rada računara, ne kao ljudska funkcija. Mnoga savremena istraživanja su pokazala da ljudi nisu sposobni za ovakav način rada, kao i da on narušava našu koncentraciju.
Obavljajte zadatke jedan po jedan, zadajte sebi jasan cilj. Kada ste ih priveli kraju, pređite na sledeće.

4. Ograničite vreme na telefonu

Uzmete telefon, samo na minut, i odjednom prošlo je pola sata. Odredite sebi koliko vremena smatrate da možete izdvojiti za skrolovanje po društvenim mrežama. Ukoliko vam samokontrola nije jača strana, ili potežete za telefonom nesvesno,  postoji veliki broj aplikacija na kojima možete da podesite vreme kada vam je omogućen pristup društvenim mrežama.

Leave a Reply