Važno je da se Fest naredne godine održi u svom tradicionalnom terminu, bez obzira na pandemiju, i njegovo 50. jubilarno izdanje odvijaće se od 25. februara do 6. marta, pod sloganom “Novi hrabri svet”, najavio je gradski sekretar za kulturu Ivan Karl.

„Slogan prvog Festa 1971. godine bio je “Hrabri novi svet”, a 50. Fest će biti “Novi hrabri svet”. Jedna mala igra reči, a obim festivala će zavisiti od toga kakva će tada biti pandemijska situacija kod nas i u svetu. Film možete da dovedete na festival, ali je pitanje koliko gostiju može da dođe ako je neka zemlja zatvorena. Imperativ je da se održi u svom izvornom terminu, istakao je Karl.

On je datum jubilarnog Festa objavio tokom jučerašnjeg panela “Festivali uprkos koroni”, u okviru tribine “Korona vs kultura”, koja je održana u Domu omladine.

Na otvaranju 50. jubilarnog festa, biće prikazan film Strahinja Banović, srpskog reditelja, Stefana Arsenijevića. Ovo će biti srpska premijera filma koji je primio brojna priznanja, među kojima se ističe nagrada Kristalni globus, za najbolji film na 55. Filmskom festivalu u Karlovim Varima.

Za zatvaranje FEST-a najavljen je muzički spektakl – koncert Simfonijskog orkestra RTS koji će izvoditi muziku iz čuvenih filmskih hitova koju je komponovao Džon Vilijams.

Leave a Reply