Dobar san jedna je od najvažnijih stvari za dobro zdravlje, kako fizičko tako i psihičko, ali ako vam je u pozadini uključen televizor, skoro emoguće je imati ga. Iako mnogima pomaže da brže utonu u san, stručnjaci se baš i ne slažu s tom tvrdnjom.

Mnoga istraživanja pokazala su kako se svakodnevno korišćenje tehnologije odražava na naš san, pa samim tim i celokupno zdravlje. Iako su ona i dalje u toku, zaključak je isti – ako možete da izbegnete korišćenje ovih uređaja u krevetu, onda bi to trebalo da učinite.

gledanje tv-a

pixabay

 

Anekta National Sleep Foundation-a pokazala je kako čak 60 odsto Amerikanaca gleda televiziju neposredno pre nego što zaspi, u nadi da će im to pomoći da lakše utonu u san.

Ipak, mnogi stručnjaci tvrde da kada spavate sa uključenim televizorom, zapravo svom organizmu dajete manje sna nego što mu je potrebno, a to za sobom vuče brojne mane.

Spavanjem sa uključenim televizorom smanjuje se proizvodnja melatonina, hormona koji igra ključnu ulogu u spavanju. On signalizira vašem telu da je vreme da se odmori i oporavi od napornog dana.

Televizor i drugi uređaji koji proizvode plavo svetlo mogu da smanje količinu melatonina koju proizvodi naše telo. Tada mozak teže razlikuje dan i noć, a onda kada se to desi, znatno je teže zaspati.

daljinski upravljač

pixabay

 

Bilo da je gledanje ili slušanje zvuka televizora pred spavanje, ona se trudi da vaš mozak bude u konstantnom pogonu, ne ostavljajući mu prostora da se isključi. Pored toga što mu ne pružate priliku da se odmori, čak i ako se desi da u neka doba utonete u san, on može rezultovati sanjanjem čudnih ili uznemirujućih snova, upozoravaju.

Poznato pravilo spavanja 7-8 sati dnevno, jedno je od glavnih saveta na koje stručnjaci upozoravaju, a sve s naglaskom da bez potrebnog odmora povećavamo šanse za rizikom od niza problema poput rizika od dijabetesa, visokog krvnog pritiska, slabljenja imuniteta, gubitka pamćenja, koncentracije i drugih.

Leave a Reply