Comic-Con koji se održao u San Dijegu doneo nam je mnoštvo novih vesti iz sveta filma, generalno pop kulture. Ipak, naiščekivaniji je bio panel Marvel Studija koji je doneo i više nego što se očekivalo.

Glavni čovek Marvel Studija, Kevin Fajgi pričao je o novom poglavlju „The Multiverse Saga“. Fajgi je otkrio da su poslednjih nekoliko godina radili na ovoj međusobno povezanoj priči.

Svaki film i TV seriju koju je Marvel Studios razvio nakon filma „Spider-Man: Far From Home“ spada u novu sagu. Podeljena je na tri dela Fazu 4, 5 i 6. Filmovi i serije koji su trenutno aktuelni spadaju u fazu četiri, od Tora i Shang-Chija do serija „Loki“ i „Ms Marvel“.

Upravo su na ovom panelu rekli da se Faza 4 bliži finalu. Završiće se prikazivanjem serije „She-Hulk“ i filmom „Black Panther: Wakanda Forever“ u bioskopima. Iz Marvel Studija su objavili i ceo raspored za Fazu 5. To uključuje i ranije najavljene projekte „Thunderbolts“ i seriju „Daredevil: Born Again“.

Kompletan raspored Faze 5 navodi sve naslove koji će se prikazivati od 2023. do 2024. godine. Tu su i „Ant-Man and the Wasp: Quantumania“ koja otvara novo poglavlje u istoriji MCU-a. To je prikladno jer „Kang Osvajač“ Džonatana Mejdžorsa treba da postane sledeći veliki negativac za Marvel Studios. Odavno je najavljen da će se pojaviti u ovom filmu, dok smo ga prvi put videli u prvoj sezoni serije „Loki“.

black-panther-marvel-2022
Foto: Disney/ Marvel

MARVEL FAZA 5 – RASPORED

 • „Ant Man & The Wasp: Quantumania“ – 17. februar 2023.
 • „Secret Invasion“ – Proleće 2023.
 • „GOTG Vol 3“ – 5. maj 2023.
 • „Echo“ – Leto 2023.
 • „The Marvels“ – 28. jul 2023.
 • „Loki“ sezona 2 – Leto 2023.
 • „Blade“ – 3. novembar 2023.
 • „Ironheart“ – Jesen 2023.
 • „Agatha: Coven of Chaos“ – Zima 2023/2024
 • „Daredevil: Born Again“ (18 epizoda) – Proleće 2024.
 • „Captain America: New World Order“ – 3. maj 2024.
 • „Thunderbolts“ – 26. jul 2024.

Osim što su otkrili sve filmove i serije koji će biti objavljeni u Fazi 5, Marvel Studio je takođe predstavio preliminarni kalendar za Fazu 6. Ta Faza počinje krajem 2024. godine, a završava se 2025. Postoji više neimenovanih serija koje će doći na Disney+ za Fazu 6 i nekoliko filmova bez naslova. Postoji mnogo praznina koje treba popuniti na vremenskoj liniji Faze 6 sa osam praznih mesta.

Faza 6 počinje filmom „Fantastična četvorka“ koja u bioskope stiže 8. novembra 2024. godine. Tu spadaju i dva filma, „Avengers: Dinastija Kang“ – 2. maj 2025. i „Tajni ratovi“ – 7. novembar 2025. godine.

Marvel Studios je takođe bio domaćin uzbudljivog panela na ovogodišnjem Comic-Conu na kojem su prikazane sve animirane serije. Prva je bila „I Am Groot“ za koji je izbačen i novi trejler. Ovde se vidi da Vin Dizel ponovo daje glas Grutu, ali je tu i Bredli Kuper kao Roket.

groot-Disney-Plus-marvel-2022
Foto: Disney Plus

Takođe, saznalo se i nešto više o „Spider-Man: Freshman Year“ koji će se pojaviti na Disney+ u 2024. godini.

Serija „What If…?“ dobija svoju drugu sezonu. Objavili su uzbudljive vesti, sa nekim uzbudljivim novim i veoma tajnovitim snimcima koji su otkriveni. Tu će se pojaviti još nekoliko heroja jer su najavljeni Hela, Kapetan Karter, Skarlet Vič, Ajron Men, Black Vidov i Doktor Strejndž. Iznenađenjima nije bilo kraja. Marvel je potvrdio da je treća sezona ove serije uveliko u produkciji.

Bilo je priče i o „X-Men ‘97“ koji je najavljen za 2023. godinu. Očekuje se dosta originalnih likova, kao i nekih novih stvari. Konačno, prikazani su i Marvelovi zombiji, jer su Skarlet Vič, Hokaj i drugi likovi dobili tretman nemrtvih.

Mnogo je naslova koji se očekuju u izdanju MCU, a svi se nadaju da kvalitet neće opasti.