Selekciona komisija Filmskog centra Srbije (FCS) za izbor srpskog kandidata za nagradu Oskar odlučila koji će to film biti. Film „Mrak“ Dušana Milića biće predstavnik Srbije.

U pitanju je trka za 95. dodelu nagrada Američke akademije filmske umetnosti i nauke – Oskar. Kategorija je za najbolji međunarodni film.

Komisija je radila u sastavu: reditelj Ivan Ikić (predsednik komisije), reditelj i producent Stefan Ivančić, scenarista i reditelj Vuk Ršumović, glumica Olivera Viktorović, filmski kritičar Božidar Zečević, montažer Dragan Petrović i scenarista Kosta Peševski, koji su bili članovi, piše FCS.

– Film Mrak prati nekoliko dana života jedne porodice unutar izdvojene i nezaštićene enklave na Kosovu i Metohiji. Tenzijom, atmosferom, veštim filmskim jezikom i elementima horora, film nas uvodi u svet straha i neizvesnosti. U njemu tri generacije jedne porodice pokušavaju da održe privid normalnog života. Zbog snažnih emocija, univerzalnosti teme i likova, komisija smatra da će film uspešno komunicirati sa međunarodnom publikom i članovima Američke akademije za filmsku umetnost i nauku – komisija je istakla u obrazloženju.

Podsetimo, na osnovu odredbi Uputstva o izboru srpskog kandidata za 95. dodelu nagrade Oskar Američke akademije za filmsku umetnost i nauku, FCS uputio je 12. avgusta ove godine javni poziv domaćim filmskim producentima da prijave svoje filmove.

Ove godine bilo je prijavljeno pet filmova. To su: „Sveta Petka – Krst u pustinji“ Hadži-Aleksandra Đurovića, „Leto kada sam naučila da letim“ Radivoja Andrića, „Mrak“ Dušana Milića, „Heroji radničke klase“ Miloša Pušića i „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića.

Pre glasanja, komisija je utvrdila da film „Strahinja Banović“ ne ispunjava uslove Američke akademije za filmsku umetnost i nauku. Dijalog filma je pretežno na engleskom jeziku (69,77 odsto). Tajnim glasanjem komisije film „Mrak“ dobio je 11 bodova. Ostali: „Heroji radničke klase“ sedam, „Leto kada sam naučila da letim“ dva i „Sveta Petka – Krst u pustinji“ jedan.

Komisija se zahvalila producentima prijavljenih filmova, a izabranom filmu poželela je sreću u daljem takmičenju.

Predstojeća, 95. ceremonija dodele Oskara biće održana u Los Anđelesu 12. marta 2023. godine.

Naslovna fotografija: Kiril Prodanov