Spisateljice Verica Vinsent Kol i Mirjana Uzelac objavile su „Ubistvo pod pseudonimom“, prvi domaći krimi roman nekog ženskog autorskog tandema. Pisale su ga na daljinu a da se prethodno nisu poznavale. Zločin su smestile u svet srpskog književnog izdavaštva.

– Likovi spisateljice kriminalističkih romana i policijskog inspektora će svakako biti okosnica nastavka. Jako se radujemo daljoj saradnji kako našeg, tako i ovog fiktivnog tandema. Svakako planiramo i odvojene romane. Zajedničko pisanje je naša oaza – rekla je Uzelac Tanjugu.

Do saradnje je došlo pošto je Vinsent Kol u pokušaju da prevaziđe spisateljski blok, dok je radila na novom nastavku niza romana. Glavni junak je beogradski privatni detektiv Andrej Avakumović Kum. Tada je shvatila da bi mogla sarađivati sa Uzelac koja iza sebe ima između ostalog triler „Džokerov usud“ (2020).

Već godinama nastanjena na Malti, Vinsent Kol i Pančevka Uzelac počele su saradnju „na daljinu“. Upoznale su se uživo pre neki dan u Beogradu na predstavljanju „Ubistva pod pseudonimom“ u knjižari „Delfi“ izdavačke kuće „Laguna“.

Vinsent Kol je rekla Tanjugu da je konačno upoznavanje bilo „kao kada zagrlite nekog bliskog koga poznajte čitavog života“.

– Pre nego što je otpočeo rad na „daljinu“ shvatile smo da imamo jako puno dodirnih tačaka u karakteru, senzibilitetu, u interesovanjima. Uz to smo uvek bile jedna drugoj uteha i podrška. Prijateljstvo se pretočilo u poverenje, a ovo kroz zajedničko pisanje, kroz neku vrstu igrice u kojoj smo neizmerno uživale, u knjigu – rekla je Vinsent Kol.

U „Ubistvu pod pseudonimom“ Toni Božinovski je intelektualac, pesnik, prevodilac, književni izdavač i ljubavnik. Njega neko toliko mrzi da ima dovoljno razloga da mu u redovnim intervalima šalje umrlice sa vremenom njegove smrti.

Roman se bavi ubistvom jednog prilično „mutnog“ izdavača. Upitana koliko su neka stvarna iskustva pomogla da se osmisli radnja ili neke pojedinosti, Vinsent Kol je odgovorila da je „mnogo toga u romanu izmaštano, ali nešto i nije“.

– Sigurne smo da mnogo pisaca ima iskustva sa izdavačima koja bi mogla fino da se upotrebe u pisanju krimića. Ako ne kao motiv za ubistvo, a ono kao fini detalj – rekla je Vinsent Kol.

U kampanji povodom izlaska romana nije se pominjalo da je to prvo domaće krimi delo dva ženska autora. Vinsent Kol je priznala da to Uzelac i njoj nije bilo važno.

– Čim smo videle da pisanje na taj način funkcioniše za nas je to postalo nešto manje-više normalno. Ali lepo je biti prvi u nečemu – dodala je Vinsent Kol.

Opisujući način zajedničkog rada Vinsent Kol je govoreći na promociji romana u „Delfiju“ rekla da ni u jednom trenutku nisu imale problem da se usaglasile. Ona je svoje pisanje slala Uzelac koja bi mnogo toga izmenila i ubacila i „tako je počeo neprekidni proces dogovaranja“.

– Ako bih pisanje u četiri ruke posmatrala kao sviranje u četiri ruke, Verica bi verovatno bila Bah a ja Mocart – dodala je Uzelac.

Krimi roman „Ubistvo pod pseudonimom“ Vinsent Kol i Uzelac su posvetile „svim autorkama kriminalističkih romana u zemlji i regionu koje svojom maštom i senzibilitetom daju jedinstveni doprinos ovom jedinstvenom žanru“.