Bi-Bi-Si je danas objavio da nadmetanje za 67. domaćina Pesme Evrovizije, koja će biti održana 2023. godine, ulazi u završnu fazu. Potvrdili su da Glazgov i Liverpul ostaju u konkurenciji za domaćina.

Bi-Bi-Si je to saopštio nakon detaljne procene koju radi od 12. avgusta. Tada je objavljeno da su Birmingem, Glazgov, Lids, Liverpul, Mancester, Njukasl i Šefild ušli u uži izbor kao kandidati za domaćine takmičenja, prenosi Rojters.

Konačna odluka biti doneta za nekoliko nedelja nakon razgovora sa zvaničnicima Glazgova i Liverpula.

Fil Harold, predsednik komisije koju je Bi-Bi-Si ovlastio za izbor grada domaćina, zahvalio je gradovima kandidatima navodeći da su pokazali entuzijazam i strast prema Evroviziji koja postoji širom UK.

„Bili smo neverovatno impresionirani kvalitetom i kreativnošću svih gradskih ponuda“, naveo je Harold.

Dodao je da je pesma Evrovizije veoma složen događaj, a Liverpul i Glazgov imaju najjacu ukupnu ponudu.

– Odlučni smo da takmičenje za Pesmu Evrovizije 2023. bude takvo da odrazi pobedničku poziciju Ukrajine. Ali i da to bude događaj u kojem može da učestvuje cela Velika Britanija – kaže Harold.

Rojters podseća da je Britanija domaćin Pesme Evrovizije 2023. godine u ime Ukrajine, koja je ove godine pobedila na takmičenju.

Konačnu odluku o gradu domaćinu Pesme Evrovizije 2023. donosi Bi-Bi-Si u saradnji sa Evropskom radiodifuznom unijom (EBU).