Ovaj izraz potiče od naziva pozorišne predstave „Gas Lajt“ iz 1938. godine, u kojoj muž pokušava da izludi svoju ženu tako što prigušuje svetla u njihovoj kući, a zatim poriče da se svetlo promenilo kada mu žena na to ukaže, insinuirajući da ona ima mentalnu bolest.

Od 2018. godine, kada ju je nakon inauguracije Donalda Trampa Oksfordski rečnik engleskog jezika proglasio za reč godine, gaslajting se upotrebljava gotovo svakodnevno. Izraz je uveliko počeo da se koristi upravo zbog njegovih učestalih tvrdnji kako mediji šire „lažne vesti“ i navođenja da je njegova administracija jedini arbitar istine, dok je njegovo predsedavanje poređeno sa toksičnom vezom.

Međutim, pravo značenje ove reči kao da se izgubilo u prevodu. Pored toga što se koristi u svakodnevnom govoru, ovaj termin zapravo opisuje istinski oblik emotivnog nasilja i manipulacije, u kojoj sagovornik projektuje sopstvene emocije i uverenja, čime svoju žrtvu dovodi u zabludu i navodi da preispituje sopstveni razum, pamćenje ili moć opažanja, objašnjava Ema Davej, ekspert za odnose i narcisističko ponašanje. „Žrtva se oseća kao da nije osoba kakva je bila pre. Kao da je obavijena velom zbunjenosti, u nemogućnosti da donese ispravnu odluku“.

Gaslajting u emotivnim odnosima možda je i najčešći oblik ove pojave, a procenjuje se da više od 43 miliona žena i više od 38 miliona muškaraca tokom svog života doživi ovu vrstu emotivne manipulacije. Možemo ga prepoznati po frazama poput:

  • „Izmišljaš. To se nije nikada desilo.“
  • „Previše dramatizuješ stvari, nije tako kao što ti izgleda.“
  • „Nije problem u meni, već si ti preosetljiv(a).“

„Žrtva gaslajtinga se konstantno preispituje, a donošenje odluka predstavlja pravu noćnu moru. Ma koju odluku ona donela, svaka će biti pogrešna“ navodi Ema. Na taj način žrtvi se oduzima moć i kontrola nad sopstvenim mislima, željama, odlukama i osećanjima, a život postaje „hodanje po jajima“ kako se osoba koja vrši gaslajting ne bi uvredila ili naljutila.

Postoje određeni „znaci“ da vas neko gaslajtuje:

  • Stalno preispitujete sve vaše odluke, a čak i one najjednostavnije teško donosite
  • Imate utisak da ste preosetljivi
  • Svaka nesuglasica se završava time što se izvinjavate i stalno imate osećaj da ste negde pogrešili
  • Opravdavate postupke vašeg partnera prijateljima i članovima porodice
  • Prećutkujete važne događaje iz života prijateljima i porodici kako ne bite morali da se upuštate u detalje
  • Imate osećaj da nešto nije u redu, ali ne možete jasno definisati šta

Naravno, spisak nije konačan, i razlikuje se od slučaja do slučaja. Da biste prevazišli ovu vrstu zlostavljanja, važno je da počnete da prepoznajete ove znakove i na kraju ponovo naučite da verujete sebi.

Ono što može biti zajedničko svim žrtvama gaslajtinga je upravo model „izlaska“ napuštanjem konverzacije, ali i vođenje dnevnika kako bi se prepoznali šabloni ponašanja gaslajtera. I najvažnije od svega – razumevanje da nije vaša krivica, i da gaslajter čini sve što je u njegovoj moći ne bi li imao kontrolu nad situacijom i žrtvom, prenosi RT Balkan.